Baranyi Károly: A fizikai gondolkodás iskolája 2. (töredék)

Baranyi Károly: A fizikai gondolkodás iskolája 2. (töredék)

2 500 Ft

Állapot: A képeken látható, jó állapotban.
Kiadó: Akadémiai Kiadó
A kiadás éve: 1992
Kötéstípus: Kemény kötés
Oldalszám: 398

1 készleten

TERMODINAMIKA-ELEKTRODINAMIKA ÉS OPTIKA-ATOMFIZIKA

Felvételi vizsgára készülő diákoknak, középiskolásoknak, tanároknak, tanárjelölteknek és a gyermekeik tanulmányait értő figyelemmel kísérő szülők számára készült ez a nagyszabású, háromkötetes mű. Nem íróasztal mellett született, majd két évtizedes oktatómunka írásos eredménye, mely a diákokkal való együttgondolkodás során csiszolódott ki. A szerző az élő előadások nyomán bevonja a hallgatót-olvasót a fizikai gondolatmenetekben, a fogalmak megalkotásába, saját tudásuk felnövekedésének szellemi folyamatába. Emellett utat mutat a tanultak alkalmazására: a fizika elméletét 300 részletesen tárgyalt problémán keresztül mutatja be, a kérdéskörökhöz 800 feladat is tartozik, a feladatok részletes megoldásával együtt. Mint középiskolai segédkönyv kiválóan alkalmas arra, hogy egyetemi felvételire készülők vezérfonala legyen, és hasznos a tanároknak is: újfajta szemlélettel, hatásos, a gyakorlatban bevált módszerekkel ismerkedhetnek meg.
A 2. kötet első részében kapott helyet a termodinamia, egyszerű, elegáns, mégis a hőtan legfontosabb tényeit érintő tárgyalásmódban. A szerző különös gondot fordít a fogalomalkotás tisztaságára, a törvények feltételeinek megvilágítására, az alkalmazás lehetőségeire. Nagy értéke ennek a résznek, hogy a hőtannal kapcsolatos tévedéseket tudatosan kikerüli.
A következő rész az elektrodinamikát és az optikát tartalmazza, amely szerves része az elektrodinamikának. A nyelvhasználatban a szerző bátran szakít a rossz hagyományokkal. Egyszerű gondolatmenettel jut el az elektrodinamika törvényeihez (a Maxwell-törvényekhez). Megvilágítja a mágnességtan jobbkéz-szabályainak hátterét és kapcsolatát. Ebben érik be a fáradozás gyümölcse, sok olyan problémára fény derül, amellyel már az 1. kötetben is találkozunk.
E kötetben egy rövid részt kapott a mikrofizika. Célja, hogy ismertesse azokat a meghökkentő, de egyszerű kísérleteket, amelyek az emberi gondolkodást a kvantummechanika felé terelték, rámutasson e tények azon vonásaira, amelyek a klasszikus fizikával nem magyarázhatók meg.

Átvétel / szállítás

Az átvétellel és szállítással kapcsolatos részletesebb információkat az „átvétel / szállítás” menüpont alatt találhat.

0
Előjegyzés A rendszer automatikus üzenetet fog küldeni, ha a termék újra megrendelhető lesz.
E-mail cím