Dubecz József: Általános edzéselmélet és módszertan

Dubecz József: Általános edzéselmélet és módszertan

9 000 Ft

Állapot: A képeken látható, jó állapotban.
Kiadó: Önkormányzati Minisztérium Sport Szakállamtitkárság
A kiadás éve: 2009
Kötéstípus: Puha kötés
Oldalszám: 274

NINCS KÉSZLETEN

Előjegyzés

/JEGYZET A KÖZÉPFOKÚ EDZŐKÉPZÉS RÉSZÉRE/

Az élsportban eltöltött felkészülési idő gyakorlata és szakismeret felhalmozása, még a mesterfokra eljutott élsportoló esetében sem elég ahhoz, hogy egy önálló képzési folyamat szakértő vezetőjévé váljon, elméleti ismeretek nélkül. Nekik is, és a náluk szakmailag képzetlenebbeknek még inkább szükségük van rendszerező szakirányú képzésre. Jelen esetben edzéselméleti tanulmányokra, az edzőképzés alapját jelentő tudásanyag megszerzésére.
A magyar edzőképzés jelentős változásokon megy keresztül napjainkban (2007-08). A felsőoktatásra vonatkozó oktatáspolitikai döntések sora, erre a képzési területre is kihat, az egész rendszer változását meghatározza. A hagyományos, évtizedekig jól működő, szervezett keretek között tanulással megszerezhető alapfokú (segéd)-, középfokú edző, és szakedző (már felsőfokú végzettséget jelent) képzési szintek helyébe, a „Bolognai folyamat” eredményeként új rendszerű képzés lép. Az alap és középfokú képzés után a felsőfokú képzés két szakaszban valósul meg. Először, úgynevezett alapozó képzés elvégzése, mint bemeneti feltétel szükséges (bachelor szint – ami nem egyenlő a főiskolai szintű szakedzői végzettséggel), az egyetemi szintű edzői végzettség (mesterfokozat vagy master színt) megszerzéséhez. Bonyolítja az értelmezési viszonyt az, hogy a „régi rendszerben” a kiemelkedő edzői eredményesség alapján napjainkban is adományozható a „mesteredző” cím, mint a szakmai elismerés legmagasabb foka. Ez azonban nem egyenlő a tanulással megszerezhető, most létrehozott egyetemi végzettséget adó mester fokozattal. A „mester fokozat” viszont megteremtette a lehetőségét annak, hogy a szintet sikeresen teljesítő sportszakember már egyetemi doktori képzésben vegyen részt, és így sportágát, szakterületét a tudományos kutatás, ezen belül elsősorban a „Sporttudomány” legmagasabb régióiba emelje.
Ami biztos, hogy az elkövetkező időben is lesz középfokú edzőképzés, ami a sportkultúra továbbadásának, a sporttársadalom működésének egyik jelentős oszlopa, hiszen főleg a sport utánpótlás nevelésének szintjén főleg középfokú végzettséggel dolgoznak a sportszakemberek. A segítésükre, az ismereteik rendszerező kibontakoztatására készült a most kézbevett jegyzet is. Az is biztos, hogy a számunkra legfontosabb biológiai vagyonnal (ember, sportoló, gyerekek, tenyésztett sportállat) foglalkozó szakember, az EDZŐ számára, egyik semmivel sem pótolható integráló alaptantárgy az edzéselmélet és módszertan, az edzővé válás képzési folyamatában.
A szakterületek tudásfejlődése szükségessé teszi az ismeretek időszakonként ismétlődő felülvizsgálatát, újragondolását, összegző újraírását. Jelen munka – szándéka szerint – igyekszik megvalósítani ezt a gondolati alapozó elemzést. A leírt tartalmak megfogalmazása törekszik a középfokú edzőképzés egyéb előtanulmányaira is építetten, sportágtól függetlenül általánosan, egyben a tudományos hátteret adva, közérthetően meghatározni, a minőségi munka végzéséhez szükséges minimális edzéselméleti tudás mennyiségét és minőségét. Ez azt jelenti, hogy az edzői gondolkodás alapját képező ismeretkörök viszonylag alapos, a kevésbé általános ismeretkörök vázlatosabb kibontást kaptak. Nyilvánvaló, hogy általános edzéselméletről lévén szó, a közölt tartalmak szükségessé teszik a tanulói gondolkodás sajátos kreatív megjelenését is, ami nehéz feladat, és nem nélkülözheti a már tapasztalt tanárok, edző-kollégák segítségét. Azaz a jegyzet általánosan megfogalmazott gondolati tudáselemeit, az olvasó saját speciális sportági területére, viszonyrendszerére kell működőképesen transzformálni – és azon belül értelmezni. Természetesen azt is tudni kell, hogy a szakedző, vagy immár egyetemi szintű okleveles edző minőség elérése, az edzéselmélet témakör mélyebb elsajátítását igényli, ami már meghaladja a jelen jegyzetben kibontott ismeretek tartalmi és mennyiségi kereteit.

Személyes átvételi lehetőségek:
  • 1116, Budapest, Kondorosi út 8/B, B épület – készpénzes fizetési lehetőség
  • 1053 Budapest, Királyi Pál utca 11. (2 percre a Kálvin tértől) – kizárólag előzetes fizetést követően (legkésőbb a pénz beérkezését követő 5. naptól)
Szállítási módok:
  • Házhozszállítás:
MPL (1-4 munkanap) – 1505 Ft (utánvét: +400 Ft)
FoxPost (3-6 munkanap) – 1299 Ft (utánvét: +290 Ft)
  • Csomagautomata:
MPL (1-4 munkanap) – 890 Ft (utánvét: +400 Ft)
FoxPost (2-5 munkanap) – 699 Ft (utánvét: +290 Ft)
  • PostaPont (posták, MOL benzinkutak, Coop üzletek):
MPL (1-4 munkanap) – 1320 Ft (utánvét: +400 Ft)

 

Az átvétellel és szállítással kapcsolatos részletesebb információkat az „átvétel / szállítás” menüpont alatt találhat.

0
Előjegyzés A rendszer automatikus üzenetet fog küldeni, ha a termék újra megrendelhető lesz.
E-mail cím