Kerényi Ferenc, Biernaczky Szilárd (szerk.): A magyar színikritika kezdetei I-III.

Kerényi Ferenc, Biernaczky Szilárd (szerk.): A magyar színikritika kezdetei I-III.

6 900 Ft

Állapot: A képeken látható, jó állapotban.
Kiadó: Mundus Magyar Egyetemi Kiadó
A kiadás éve: 2000
Kötéstípus: Kemény kötés
Oldalszám: 1778
Sorozatcím: A magyar irodalomtörténetírás forrásai

1 készleten

1790-1837

A ​maga nemében páratlan és előzmény nélküli dokumentumgyűjtemény a magyar hivatásos színészet első előadásától kezdve (1790. október 25.) a Pesti Magyar Színház, a Nemzeti Színház közvetlen jogelődje megnyitásáig (1837. augusztus 22.) a teljesség igényével tartalmazza azokról a magyar nyelvű és hivatásos színielőadásokról készült és az egykorú hazai sajtóban megjelent kritikákat, amelyek a történeti Magyarország területén jelentek meg. A 2634 tétel zömmel magyar, kisebb hányadában német és latin nyelvű. A főszöveget jegyzetek kísérik, amelyek azonosítják a játszott színdarabokat, a kritikákban említett színészeket, ugyanezt adják meg a kritikusok vonatkozásában, továbbá feltárják a színibírálatok szellemi hátországát. Betűhív szövegközlésével és gondos apparátusával a háromkötetes gyűjtemény kritikai igényű kiadásnak tekinthető.
A színikritika alapvető sajátossága, hogy csak időlegesen tárgyiasuló műalkotást, színielőadást rögzít. Ezért a nagyértékű dokumentumgyűjtemény elsősorban a színháztörténet és a zenetörténet elsőrendű forrásbázisának számít majd. Ám szinte a szemünk láttára születik meg maga a műfaj is, válik a néhánysoros, buzdító híradásból esztétikailag megalapozott, célokat kitűző és követelményeket állító bírálattá a romantika korában. De ezt az anyagot nem nélkülözheti a drámatörténet sem: segítségével Kisfaludy Károly, Katona József és a fiatal Vörösmarty Mihály (hogy csak a legnagyobb neveket említsük) színházi recepciója lesz újraírható. A betűhív közlés lehetőséget teremt a helyesírás- és stílustörténet kutatói számára is: nyomon követhető a magyar színházi szaknyelv kialakulása.
A nagyközönséget mindig is érdeklő színészettörténet kritikai dokumentumai ugyanakkor élvezetes, veretes olvasmányok. Ezért e kiadványt nemcsak a művészképzés és a humán felsőoktatás résztvevőinek ajánljuk, hanem minden irodalom- és színházbarátnak is, akit érdekel a magyar múlt.

Személyes átvételi lehetőségek:
  • 1116, Budapest, Kondorosi út 8/B, B épület – készpénzes fizetési lehetőség
  • 1053 Budapest, Királyi Pál utca 11. (2 percre a Kálvin tértől) – kizárólag előzetes fizetést követően (legkésőbb a pénz beérkezését követő 5. naptól)
Szállítási módok:
  • Házhozszállítás:
MPL (1-4 munkanap) – 1245 Ft (utánvét: +400 Ft)
FoxPost (3-6 munkanap) – 999 Ft (utánvét: +290 Ft)
  • Csomagautomata:
MPL (1-4 munkanap) – 890 Ft (utánvét: +400 Ft)
FoxPost (2-5 munkanap) – 699 Ft (utánvét: +290 Ft)
  • PostaPont (posták, MOL benzinkutak, Coop üzletek):
MPL (1-4 munkanap) – 1135 Ft (utánvét: +400 Ft)

 

Az átvétellel és szállítással kapcsolatos részletesebb információkat az „átvétel / szállítás” menüpont alatt találhat.

0
Előjegyzés A rendszer automatikus üzenetet fog küldeni, ha a termék újra megrendelhető lesz.
E-mail cím