Pásztor Árpád: New York

1 790 Ft

Állapot: A képeken látható, jó állapotban.
Kiadó: Eri Kiadó
A kiadás éve: 2005
Kötéstípus: Kemény kötés
Oldalszám: 208

1 készleten

Sokféle szállítási és fizetési mód

  • Budapesti személyes átvétel
  • Szállítás már 596 forinttól
  • Bankkártyás fizetés
  • Utánvétes fizetés (2000 Ft felett)

Leírás

…a New York meséje minden realitása és fájó aktualitása mellett romantikus mese: a romantikának abból a fajtájából, amely a józan, reális történet szürke fonalába színes meseszálat sző bele, szemünk és szívünk gyönyörűségére. Ez a finom meseszál – a magyar festő és a bánatos amerikai asszony romantikus szerelme – tartja össze a regény mindvégig izgalmas cselekményét.
A regény meséje párhuzamosan, kettős mederben áramlik tova. A zuhatagosabb, de sekélyebb történet a dollár körül örvénylik, sötéten az élet iszapjától; a másik érben üdítő, tiszta víz csörgedezik a szerelem örök forrásából.
A világháború után tengerentúlra vándorló magyar festő szélmalomharca a nemesebb művészet iránt érzéketlen Amerikával az Olympic fedélzetén kezdődik. A fogcsikorgató eltökéléssel gazdagságra vágyó Ungvári iránt itt még nem sikerül fölmelegednünk. Nem érzünk valami nagy fölháborodást, amikor a hatalmas McCormick szenátor összetépi a róla festett képet, és egy jó tanáccsal fizeti ki honfitársunkat: “Sohase úgy fesse le az embereket, mint ahogy maga akarja, hanem mindig úgy ahogy ők akarják…” Nem hiszünk a fiatal Ungvári tehetségében, hiába bizonygatja a szerző, hogy képei ott lógnak a Szépművészeti Múzeumban. Ahogy érez, ahogy gondolkodik, ahogy lázong és irigykedik: azt tartjuk, megérdemli sorsát. Ez a sors pedig keserves megpróbáltatások (inkább lelki, mint anyagi küzdelmek) megalázó útján halad fölfelé. Fölfelé a milliókhoz, és lefelé a művészet prostituálásához. Kálváriájának szimbolikus állomásai: a szegényes Washington Square-i szobácska, a Greenwich Village-i bohémtanya, és végül a McAlpin-beli fényes műterem…
…Talán legerőteljesebb a befejezés, amikor Ungvári hajóra száll, búcsút vesz a “rohanó, győztes, álmokat eltipró Várostól” – a várostól, ahol “pénzt lehet keresni, de szívet találni nagyon nehéz”.
(Halász Gyula – Nyugat, 1922)
Pásztor Árpád (1877-1940) az 1910-es évek elejétől kezdve számos úti beszámolót adott közre egyesült államokbeli utazósainak és az amerikai magyarság körében tett látogatásainak élményeiről, de legnagyobb közönségsikerét ebben a témában a New York címen megjelent regényével érte el.

Személyes átvételi lehetőségek:
  • 1116, Budapest, Kondorosi út 8/B, B épület - készpénzes fizetési lehetőség
  • 1053 Budapest, Királyi Pál utca 11. (2 percre a Kálvin tértől) - kizárólag előzetes fizetést követően (legkésőbb a pénz beérkezését követő 5. naptól)
Szállítási módok:
  • Házhozszállítás:
MPL (1-4 munkanap) - 1505 Ft (utánvét: +400 Ft)
FoxPost (3-8 munkanap) - 1399 Ft (utánvét: +290 Ft)
  • Csomagküldő.hu átvevőhely:
Csomagküldő.hu (2-5 munkanap) - 596 Ft (utánvét: +190 Ft)
  • Csomagautomata:
MPL (1-4 munkanap) - 890 Ft (utánvét: +400 Ft)
FoxPost (2-6 munkanap) - 786 Ft (utánvét: +290 Ft)
  • PostaPont (posták, MOL benzinkutak, Coop üzletek):
MPL (1-4 munkanap) - 1320 Ft (utánvét: +400 Ft)

 

Az átvétellel és szállítással kapcsolatos részletesebb információkat az „átvétel / szállítás” menüpont alatt találhat.