Szergej Dovlatov: A zóna / A bőrönd

Szergej Dovlatov: A zóna / A bőrönd

6 500 Ft

Állapot: Jó állapotú
Kiadó: Európa Könyvkiadó
A kiadás éve: 2006
Kötéstípus: Fűzött kemény papírkötés, védőborító
Oldalszám: 386

NINCS KÉSZLETEN

Előjegyzés

“Szolzsenyicin a politikai lágereket írja le. Én a köztörvényeseket. Szolzsenyicin elítélt volt. Én viszont smasszer. Szolzsenyicin szerint a láger maga a pokol. Én pedig úgy gondolom, hogy a pokol mi magunk vagyunk…” – írja Szergej Dovlatov A zóná-ban, amely az orosz lágerirodalom egyik legkülönösebb könyve: 1962 és 1965 között szerzett élményeit dolgozza fel benne, amikor lágerőrként teljesített szolgálatot “s ez a néhány év egész életére meghatározta, hogy mit gondol szabadságról és rabságról, erkölcsről és erkölcstelenségről”

Dovlatov hőse nem tartja különbnek magát a köztörvényes bűnözőknél, s nemigen lát éles határvonalat jó és rossz között” Hol szigorú őrként viselkedik, aki akár az életét is kockáztatva akar érvényt szerezni a szabályoknak, hol barátkozik, beszélget, iszik a foglyokkal” s aztán az utánozhatatlan dovlatovi keserű humorral elmeséli életük mindennapos örömeit és bánatait. Azt például, ahogy a foglyok november 7-én előadnak egy színdarabot Leninről és Dzerzsinszkijről ” s végül eléneklik az Internacionálé-t”

A bőrönd elbeszéléseit New Yorkban, a nyolcvanas évek közepén írta Dovlatov, “szovjet” életének jellegzetes epizódjaira emlékezik bennük; a történetek mind egy-egy tárgyhoz kötődnek – ezek voltak abban a bőröndben, melyet Dovlatov magával vitt Amerikába az emigrálásakor -, s eleinte csak jópofa humoruk végül itt is a mélységes abszurditásig fokozódik. A szerzőt egy filmrendezői ambíciókat tápláló barátja rábeszéli, hogy alakítsa Nagy Péter cárt rendszerellenesnek szánt rövidfilmjében: a feltámadt Péter sétálgat Leningrádban, és értetlenül, felháborodva nézi, micsoda borzalmas hely lett Oroszországból. Dovlatov sétálgat hát a cári öltözetben, de a lehető legkisebb feltűnést sem sikerül kiváltania ” a sörért komoran sorban álló piások csak kedélyesen megbeszélik, hogy ki állt “a cár” előtt, és ki jött utána” Az 1990-ben New Yorkban elhunyt Szergej Dovlatov az elmúlt évtizedek egyik legolvasottabb orosz írója – egyszerűnek tetsző prózastílusa és utánozhatatlan humora olyan, mint a jó bor: ahogy idősödik, egyre inkább megmutatja minden zamatát.

Személyes átvételi lehetőségek:
  • 1116, Budapest, Kondorosi út 8/B, B épület – készpénzes fizetési lehetőség
  • 1053 Budapest, Királyi Pál utca 11. (2 percre a Kálvin tértől) – kizárólag előzetes fizetést követően (legkésőbb a pénz beérkezését követő 5. naptól)
Szállítási módok:
  • Házhozszállítás:
MPL (1-4 munkanap) – 1505 Ft (utánvét: +400 Ft)
FoxPost (3-6 munkanap) – 1299 Ft (utánvét: +290 Ft)
  • Csomagautomata:
MPL (1-4 munkanap) – 890 Ft (utánvét: +400 Ft)
FoxPost (2-5 munkanap) – 699 Ft (utánvét: +290 Ft)
  • PostaPont (posták, MOL benzinkutak, Coop üzletek):
MPL (1-4 munkanap) – 1320 Ft (utánvét: +400 Ft)

 

Az átvétellel és szállítással kapcsolatos részletesebb információkat az „átvétel / szállítás” menüpont alatt találhat.

0
Előjegyzés A rendszer automatikus üzenetet fog küldeni, ha a termék újra megrendelhető lesz.
E-mail cím